Oferta


Lista produktów


Wyszukiwanie rozszerzone

Rzetelna firma

E-mail
MelampodiumMelon Malaga F1

Melisa



Melisa
Odmiana: Melisa

Melisa lekarska-Melissa oficinalis L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina wieloletnia. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej.Surowcem przyprawowym melisy są liscie i ziele.Liście nadają potrawom aromatyczny smak.Oryginalny aromat melisy harmonijnie łączy się z innymi przyprawami,dzieki czemu tworzy doskonałe kompozycje smakowe.Melisa w połączeniu z koprem,estragonem i ogórecznikiem stanowi idealny dodatek do zielonej sałaty.Świeże liscie melisy są przyprawą do sosów,surówek,drobiu,cielęciny,grzybów i ryb morskich.Liście melisy są wykorzystywane w przemyśle spirytusowym przy wyrobie wódek,likerów ziolowych.W przemyśle farmaceutycznym melisa jest wykorzystywana do produkcji mieszanek ziołowych.Melisa posiada właściwości przeciwskurczowe,przeciwbakteryjne,przeciwwirusowe,uspokajające i obniżające ciśnienie krwi.Działa przeciwzapalnie w schorzeniak układu pokarmowego.Wymagania: dobrze rośnie w warunkach klimatycznych Polski.potrzebuje stanowiska słonecznego,,cieplego,oslonietego od witru,gleba powinna być żyzna,lekka,zasobna w wapń.Melisę można uprawiać z siewu wprost do gruntu, z rozsady lub przez podział rośliny matecznej.Melisę zbiera się przd kwitnieniem.



Liczba nasion: 1500-1600 szt. w gramie
Norma wysiewu: 4-5 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada III-3 dekada IV
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 40x40 cm
Wegetacja: 3-4 lata
Termin zbioru: 2-3 dekada VIII
Gramatura: 0.3 g
Producent: PNOS OŻARÓW
Zapytaj o produkt