Oferta


Lista produktów


Wyszukiwanie rozszerzone

Rzetelna firma

E-mail
Magus 200 SC 1mlMak polny

Majeranek



Majeranek
Odmiana: Majeranek

Majeranek właściwy-Origanum majorana L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina jednoroczna. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji i północnej Afryki.Surowcem jest ziele majeranku zawierajace olejki etryczne,garbniki,sole mineralne,kwas askorbinowy,karoten.Majeranek charakteryzuje się korzennym zapachem i smakiem,dzięki czenu znajduje zastosowanie w przemyśle mięsnym,rybnym,jest przyprawą do potraw z roślin strączkowych,zup i pasztetów.Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,lekko powoduje zwiększenie wydzielania soków trawiennych.Ze względu na swoje właściwości lecznicze jest surowcem w przemyśle farmaceutycznym między innymi jako składnik maści majerankowej stosowanej w stanach zapalnych błony śluzowej nosa.Wymagania: majeranek jest rośliną,która do właściwego rozwoju potrzebuje gleby żyznej,próchnicznej zasobnej w wapń,stanowiska ciepłego i nasłonecznionego.Majeranek uprawia się z siewu wprost do gruntu,lub z wcześniej przygotowanej rozsady.Zbiór należy przeprowadzić tuż przed kwitnieniem roślin.


Liczba nasion: 4500-4600 szt. w gramie
Norma wysiewu: 4-6 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada III-3 dekada IV
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 20x40 cm
Wegetacja: 100-130 dni
Termin zbioru: 3 dekada VI-1 dekada VII
Gramatura: 1 g
Producent: PNOS OŻARÓW
Zapytaj o produkt