Oferta


Lista produktów


Wyszukiwanie rozszerzone

Rzetelna firma

E-mail
Rudbekia trwała (Jeżówka)Rura zasilająca 16mm

Rumianek



Rumianek
Odmiana: Rumianek

Rumianek pospolity-Matricaria chamomilla
Rodzina:Astrowate-Asteraceae
Występowanie pola, nieużytki, pastwiska, przydroża w całej Polsce, Europie i innych krajach świata. Do upraw, w celach leczniczych, wprowadzono odmiany bogate w olejek lotny i dobrze rosnące na glebie zasobnej w wapń.Surowiecem są
koszyczki kwiatowe rumianku (popularnie nazywane rumiarikiem) zbiera się w stanie suchym od maja do późnej jesieni. Najwartościowszy surowiec uzyskuje się zrywając koszyczki wpół rozwinięte. Ponieważ świeże koszyczki rumianku łatwo się zagrzewają, należy je po zerwaniu bezzwłocznie suszyć w cieniu i w przewiewie lub w suszarni w temperaturze nie przekraczającej 40° C.
Najważniejszym składnikiem surowca rumianku jest złożony olejek lotny. Koszyczki tego ziela zawierają liczne związki flawonoidowe, kumarynę, gorycze, cholinę, śluz, kwasy organiczne walerianowy, salicylowy oraz żywicę i wiele innych substancji.
Rumianek działa przeciwzapalnie,wiatropędnie, przeciwskurczowo i antyseptycznie.Ma także działanie przeciwalergicznie.
Napar rumianku podaje się w przypadku nieżytu żołądka i jelit, przy wzdęciach i kolce jelitowej, w różnych stanach zapalnych wątroby i pęcherzyka żółciowego, jak również w przewlekłym zapaleniu nerek i pęcherza.
Napar rumianku ma szczególne zastosowanie przy wzdęciach, kolkach i zaburzeniach w przewodzie pokarmowym u niemowląt i u małych dzieci.Rumianek pospolity uprawia się wyłącznie z nasion siewu wprost do gruntu we wrześniu. Nasionka zachowują zdolność kiełkowania od 3 do 4 lat.

Liczba nasion: 9800-10000 szt. w gramie
Norma wysiewu: 1,5-2 kg/1ha
Termin wysiewu: 1-2 dekada IX
Rozstawa: 5x15 cm
Wegetacja: 300-320 dni
Termin zbioru: 3 dekada VII-2 dekada VIII
Gramatura: 0.3 g
Producent: PNOS OŻARÓW
Zapytaj o produkt