Nasiona Warzyw
Zioła
Rumianek
Rudbekia trwała (Jeżówka)Rura zasilająca 16mm
Rumianek | ||
Odmiana: Rumianek Rumianek pospolity-Matricaria chamomilla Rodzina:Astrowate-Asteraceae Występowanie pola, nieużytki, pastwiska, przydroża w całej Polsce, Europie i innych krajach świata. Do upraw, w celach leczniczych, wprowadzono odmiany bogate w olejek lotny i dobrze rosnące na glebie zasobnej w wapń.Surowiecem są koszyczki kwiatowe rumianku (popularnie nazywane rumiarikiem) zbiera się w stanie suchym od maja do późnej jesieni. Najwartościowszy surowiec uzyskuje się zrywając koszyczki wpół rozwinięte. Ponieważ świeże koszyczki rumianku łatwo się zagrzewają, należy je po zerwaniu bezzwłocznie suszyć w cieniu i w przewiewie lub w suszarni w temperaturze nie przekraczającej 40° C. Najważniejszym składnikiem surowca rumianku jest złożony olejek lotny. Koszyczki tego ziela zawierają liczne związki flawonoidowe, kumarynę, gorycze, cholinę, śluz, kwasy organiczne walerianowy, salicylowy oraz żywicę i wiele innych substancji. Rumianek działa przeciwzapalnie,wiatropędnie, przeciwskurczowo i antyseptycznie.Ma także działanie przeciwalergicznie. Napar rumianku podaje się w przypadku nieżytu żołądka i jelit, przy wzdęciach i kolce jelitowej, w różnych stanach zapalnych wątroby i pęcherzyka żółciowego, jak również w przewlekłym zapaleniu nerek i pęcherza. Napar rumianku ma szczególne zastosowanie przy wzdęciach, kolkach i zaburzeniach w przewodzie pokarmowym u niemowląt i u małych dzieci.Rumianek pospolity uprawia się wyłącznie z nasion siewu wprost do gruntu we wrześniu. Nasionka zachowują zdolność kiełkowania od 3 do 4 lat. Liczba nasion: 9800-10000 szt. w gramie Norma wysiewu: 1,5-2 kg/1ha Termin wysiewu: 1-2 dekada IX Rozstawa: 5x15 cm Wegetacja: 300-320 dni Termin zbioru: 3 dekada VII-2 dekada VIII Gramatura: 0.3 g |
||
Producent: PNOS OŻARÓW | ||
Zapytaj o produkt | ||
|
||