Nasiona Warzyw
Zioła
Mięta
mieszanka-GrzybkiMietelnik - Kochia
Mięta | ||
Odmiana: Mięta Mięta pieprzowa-Mentha piperita L. Rodzina:Wargowe-Lamiaceae Roślina wieloletnia. Do Polski mieta została przywieziona z Anglii.Surowcem przyprawowym jest ziele mięty i liści.Odznacza się silnym mentolowym zapachem,piekącym a zarazem chłodzącym smakiem.Miętę dodaje się do zup,salatek,potraw mięsnych i warzywnych,olejku mentolowego używa się również w przemyśle cukierniczym,kosmetycznym i spirytusowym.Zioło to jest składnikiem wielu mieszanek i preparatów ziołowych,wykazuje działanie żółcipedne,przeciwbólowe,antyseptyczne,bakteriobójcze.Wymagania:mieta jest rosliną klimatu umiarkowanego,podczas ostrych zim może wymarzać.Zalecane jest stanowisko słoneczne,osłonięte od wiatru.Mięta ma duże wymagania glebowe,najlepiej udaje się na glebach żyznych o dużej zawartości próchnicy,przepuszczalnych.Zioło to uprawia się z rozsady. Ziele i liscie zbiera się na poczatku kwitnienaia. Liczba nasion: 14200-14300 szt. w gramie Norma wysiewu: 0,5 kg/1ha Termin wysiewu: 1-2 dekada III Termin sadzenia: 2 dekada V Rozstawa: 20x40 cm Wegetacja: 120-150 dni Termin zbioru: 2-3 dekada VII Gramatura: 0.2 g |
||
Producent: PNOS OŻARÓW | ||
Zapytaj o produkt | ||
|
||