Oferta


Lista produktów


Wyszukiwanie rozszerzone

Rzetelna firma

E-mail
Lanca teleskopowa 5m (690-6315-00-0090)Lazuryt

Lawenda



Lawenda
Odmiana: Lawenda

Lawenda lekarska-Lavandula officinalis L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina wieloletnia. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemne.W naszych warunkach w czasie bezśnieżnych i ostrych zim wymarza.Jako przyprawa wykorzystywane są liście lawendy,charakteryzujące się gorzkim smakiem i silnym zapachem.Kwiaty lawendy są stosowane w ziołolecznictwie.Lawenda jest przyprawą kuchni francuskiej,hiszpańskiej i wloskiej.Nadaje się do piczonej jagnięciny,do ryb,zup,galaret.Wcodzi w skład przyprawy prowansalskiej.Lawenda posiada własciwości uspokajające,przeciwskurczowe,żółciopędne,bakteriostatyczne i dezynfekujące.Wymagania:lawenda lubi stanowiska sloneczne,osłnięte od wiatru,jest wrażliwa na niskie temperatury,potrzebuje gleb ciepłych,lekkich a zarazem żyznych zasobnych w wapń.Lawendę uprawia się z rozsady,poprzez sadzonki uzyskane dzięki metodzie kopczykowania oraz przez podział starszych roślin.Liście lawendy zbiera sie w maju a kwiaty na początku kwitnienia.

Liczba nasion: 1050-1100 szt. w gramie
Norma wysiewu: 3-4 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekada VIII-1 dekada IX
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 40x60 cm
Wegetacja: 3-4 lata
Termin zbioru: 2 dekada V-2 dekada VII
Gramatura: 0.2 g
Producent: PNOS OŻARÓW
Zapytaj o produkt