Odmiana: Pyza po ugotowaniu spożywana jak spaghetii produkowana przez PNOS Ożarów Mazowiecki S.A.
Dynia, której miąższ po ugotowaniu rozpada się na włókna jak makaron spaghetti. Znakomite warzywo dietetyczne. Rośliny o pokroju krzaczastym z dużą ilością pędów bocznych. Owoce średniej wielkości, o kształcie eliptycznym, gładkie. Barwa skórki dojrzałego owocu żółtopomarańczowa z delikatną, żółtą mozaiką. Miąższ owoców barwy kremowej do pomarańczowej w miarę dojrzewania, gruby, wyśmienity na spaghetti, do zapiekania (przyprawiony na ostro lub słodko). Odmiana odporna na choroby, nie wymaga ochrony chemicznej.
Liczba nasion: 3-4 szt. w gramie Norma wysiewu: 3-4 kg/1ha Termin wysiewu: 3 dekada III(rozsada);2 dekada V(siew) Termin sadzenia: 2 dekada V Rozstawa: 70-100 cm Wegetacja: 120-130 dni Termin zbioru: 2 dekada IX-2 dekada X Gramatura: 3, 100 g
|