Oferta


Lista produktów


Wyszukiwanie rozszerzone

Rzetelna firma

E-mail
Skarpa IISkrzat

Skorzonera



Skorzonera
Odmiana: SKORZONERA

Warzywo do uprawy amatorskiej odznaczające się dużą wartością odżywczą i dietetyczną. Korzenie spichrzowe cylindryczne, dlugości 25-30 cm i średnicy 3-4 cm, proste z czarno-brązową skórką. Miąższ biały, słodki, delikatny.
Przyrządza się ją jak szparagi, gotowaną jak kalafior, smażoną w cieście, służy jako susz do zup.
Zimuje w gruncie pod przykryciem. Nadaje się do przechowywania w piasku. Najlepszej jakości korzenie uzyskuje się wykopując je pod koniec października i na początku listopada. Nie należy dopuścić, aby podczas kopania korzenie zostały uszkodzone, gdyż wyciekający z nich sok mleczny powoduje ich gorszą jakość.

Liczba nasion: 70-75 szt w gramie
Norma wysiewu: 8-15 kg/1ha
Termin wysiewu: 3 dekada IV-2 dekada V
Rozstawa: 5x15 cm
Wegetacja: 180-190 dni
Termin zbioru: 2 dekada X-1 dekada XI
Gramatura: 3 g
Producent: PNOS OŻARÓW
Zapytaj o produkt