Oferta


Lista produktów


Wyszukiwanie rozszerzone

Rzetelna firma

E-mail
KarminowaKartamus

Karola



Karola
Odmiana: Karola

Częścią jadalną jest obficie ulistniona, mięsista łodyga tzw. głąbik, którą można spożywać na surowo, gotować, kisić lub konserwować. Okres wegetacji od wysiewu do uzyskania dojrzałości konsumpcyjnej wynosi 70-90 dni. Łodyga jest przydatna do spożycia po uzyskaniu po uzyskaniu przez roślinę wysokości ok. 30 cm i może być spożywana do okresu wybijania w pęd kwiatowy. Najdelikatniejszy smak łodyga ma przy wysokości roślin 30-60 cm. Liście nadają się także do konsumpcji, chociaż są mniej delikatne niż u innych sałat. Sałatę łodygową najlepiej uprawiać w ciepłych, przewiewnych i próchnicznych i umiarkowanie wilgotnych glebach, w rozstawie 50x30 cm, z rozsady lub siewu bezpośredniego w pole (wówczas konieczna jest przerywka). Można uprawiać ją na zbiór wiosenny i jesienny.

Liczba nasion: 800-1100 szt w gramie
Termin wysiewu: poł.III pod osłonami, pocz. IV do gruntu
Termin sadzenia: poł. IV
Rozstawa: 40x25 cm
Wegetacja: 70-90 dni
Termin zbioru: Vi-VII
Gramatura: g
Producent: PNOS OŻARÓW
Zapytaj o produkt