Nasiona Warzyw
Sałata łodygowa
Karola
KarminowaKartamus
Karola | ||
Odmiana: Karola Częścią jadalną jest obficie ulistniona, mięsista łodyga tzw. głąbik, którą można spożywać na surowo, gotować, kisić lub konserwować. Okres wegetacji od wysiewu do uzyskania dojrzałości konsumpcyjnej wynosi 70-90 dni. Łodyga jest przydatna do spożycia po uzyskaniu po uzyskaniu przez roślinę wysokości ok. 30 cm i może być spożywana do okresu wybijania w pęd kwiatowy. Najdelikatniejszy smak łodyga ma przy wysokości roślin 30-60 cm. Liście nadają się także do konsumpcji, chociaż są mniej delikatne niż u innych sałat. Sałatę łodygową najlepiej uprawiać w ciepłych, przewiewnych i próchnicznych i umiarkowanie wilgotnych glebach, w rozstawie 50x30 cm, z rozsady lub siewu bezpośredniego w pole (wówczas konieczna jest przerywka). Można uprawiać ją na zbiór wiosenny i jesienny. Liczba nasion: 800-1100 szt w gramie Termin wysiewu: poł.III pod osłonami, pocz. IV do gruntu Termin sadzenia: poł. IV Rozstawa: 40x25 cm Wegetacja: 70-90 dni Termin zbioru: Vi-VII Gramatura: g |
||
Producent: PNOS OŻARÓW | ||
Zapytaj o produkt | ||
|
||