

Pomidory koktajlowe (pomidory drobnoowocowe) to pomidory o drobnych owocach, coraz częściej uprawiane w ogrodach i na balkonach. Pomidory drobnoowocowe, zwane pomidorami koktajlowymi, są znacznie mniejsze od tradycyjnych odmian pomidorów (wielko- i średnioowocowych). Na szczęście smak i zapach miniaturowych pomidorów koktajlowych niczym się nie różni od ich większych kuzynów. Pomidor Pokusa to wczesna odmiana o drobnych owocach typu cherry, głównie przeznaczonych do bezpośredniego spożycia. Rośliny o ciągłym typie wzrostu i luźnym pokroju, tworzą bardzo długie, najczęściej złożone grona. Owoce pomidora Pokusa są okrągłe, mięsiste, czerwone o średnicy 2-3 cm. Nadają się w całości do zapraw i dekoracji potraw. Świetnie sprawdzą się jako aperitif, dodatek do serów i mięs.
Pomidor Cherry Pokusa uprawa:
Wysiej nasiona warzyw już w połowie marca, ewentualnie w kwietniu do wielodoczniczek torfowych lub do miniszklarenki. Tak wysiane nasionka trzymaj w ciepłym pomieszczeniu. Pierwsze wschody następują po 7-14 dniach. Chcąc zwiększyć kiełkowalność nasion zastosuj Bio złoto aktywator do nasion. Rozsadę przesadź do gruntu lub większych doniczek w drugiej połowie maja, w rozstawie 60-70 cm. Uprawiaj w żyznej glebie w miejscu słonecznym. Rośliny należy prowadzić przy palikach, na dwa, trzy pędy.
Używamy plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia z przeglądania, wyświetlać reklamy lub dostosowane treści i analizować ruch w witrynie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystko” oznacza Twoją zgodę na nasze używanie plików cookie.