- Nowy
POMIDOR ZŁOTY OŻAROWSKI
Opis
Pomidor Złoty Ożarowski to pierwsza polska odmiana pomidora wysokiego o pomarańczowych owocach. Tworzy wysokie, ciągle rosnące rośliny o zwartym pokroju, wymagające palikowania. Jest to odmiana średnio wczesna, ale niezwykle plenna.
Tworzy przeważnie długie, pojedyncze grona, na których pojawiają się duże lub bardzo duże (średnio około 120 gram) owoce o gładkiej lub słabo żebrowanej skórce. Pomidory są dość twarde, nie mają piętki, nie wykazują tendencji do pękania i zniekształceń.
Miąższ, podobnie jak skórka, ma ciekawy, pomarańczowo-złoty kolor, jest niezwykle mięsisty. Po przekrojeniu widać wyraźnie małe, liczne i nieregularnie rozmieszczone komory nasienne.
Zastosowanie
Przeznaczony do uprawy amatorskiej, pomidor Złoty Ożarowski, jest niezwykle popularny, głównie z powodu swojego nietypowego koloru. Jest bardzo atrakcyjny i świetnie nadaje się do ozdoby dań mięsnych i jako element dań wegetariańskich. Owoce są bardzo smaczne i powinno się je zjadać raczej na surowo, nie nadają się do przetworzenia i przechowywania.
Nie ma dużych wymagań uprawnych, należy jedynie pamiętać o przycinaniu rozrośniętych roślin. Najlepszy plon daje roślina prowadzona na 2-3 pędy. Pomidor Złoty Ożarowski nie wymaga ochrony chemicznej, gdyż wykazuje się małą podatnością na choroby, szczególnie odporny jest na wirusa mozaiki tytoniowej.