

POMIDOR FAWORYT WYSOKI
Odmiana Faworyt wytwarza okazałe owoce, w typie malinowym, o jednorodnym, czerwonym wybarwieniu. Pomidory mają regularne, niemal kuliste kształty, płytko żebrowaną powierzchnię i są pokryte gładką skórką, z delikatnym połyskiem. Dojrzałe owoce osiągają masę dochodzącą do 500 g. Miąższ pomidorów posiada typowe dla odmian malinowych cechy, ma przyjemne wybarwienie, mięsistą strukturę oraz niewielką ilość nasion, co w połączeniu z oryginalnym aromatem nadaje warzywu wysokich walorów konsumpcyjnych.
Pomidory odmiany Faworyt są uprawiane głównie z przeznaczeniem do bezpośredniej konsumpcji, w formie przekąski, jako dodatek na kanapki, przystawka do potraw lub składnik sałatek warzywnych.
Owoce: duże, w typie malinowym, osiągające masę dochodzącą do 500 g, o niemal kulistych lub lekko spłaszczonych kształtach, z płytko żebrowaną powierzchnią, pokryte cienką i gładką skórką, z delikatnym połyskiem, jednolite kolorystycznie, o czerwonej barwie, w malinowym odcieniu, miąższ o podobnej barwie, dobrze wybarwiony, o mięsistej strukturze, soczysty, z niewielką ilością nasion, aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do bezpośredniej konsumpcji, w formie przekąski, jako przystawka do dań, dodatek na kanapki lub składnik sałatek warzywnych.
Termin siewu: od marca do końca pierwszej dekady kwietnia, w pomieszczeniach, do doniczek lub na pletki rozsadowe, w maju można przenosić sadzonki na stałe miejsca.
Rozstawa: 60 – 70 x 50 – 60 cm.
Termin zbioru: od sierpnia do połowy września.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu żyznym i odpowiednio wilgotnym.
Używamy plików cookie, aby poprawić Twoje wrażenia z przeglądania, wyświetlać reklamy lub dostosowane treści i analizować ruch w witrynie. Kliknięcie przycisku „Akceptuj wszystko” oznacza Twoją zgodę na nasze używanie plików cookie.