

Pomidor gruntowy Saint Pierre jest to odmiana karłowa, o owocach czerwonych, okrągłych, znana z wyśmienitego smaku.
Nasiona odmiany wysiewa się w marcu i kwietniu do ciepłego inspektu. W maju i czerwcu należy wysadzić gotowe sadzonki na miejsca stałe. Owoce odmiany Saint Pierre są gotowe do zbioru już w lipcu i owocują do września.
Fantastyczna do spożycia na świeżo i w postaci surówek lub sałatek. Pomidor najlepiej rośnie w glebie lekkiej, zasobnej w składniki pokarmowe. Odmiana włoska
Pomidory świetnie nadają się do robienia soków, koncentratów, jak również do suszenia,
Pomidory można hodować na działce, czy w przydomowym ogródku.
Odmiana karłowa charakteryzuje się bujnym wzrostem, a także silnym krzewieniem.
Pomidory to źródło wielu witamin: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego i biotyny.
Zawierają także wiele składników mineralnych: potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan.
Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje ich owocom czerwony kolor.
Co ciekawe, przetworzone pomidory nie tracą swych właściwości prozdrowotnych. Wprost przeciwnie.
W suszonych pomidorach znajdziemy więcej błonnika i potasu, niż w surowych.
Regularne spożywanie pomidorów spowalnia procesy starzenia, a nawet zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów, m.in. trzustki i szyjki macicy.
Zalecany jest w dietach przeciw otyłości, cukrzycy, chorobach nerek i serca.
Ponadto pomidor reguluje trawienie, działa antytoksycznie, wspomaga serce, ujędrnia skórę, poprawia samopoczucie i koi nerwy.
Pomidory można uprawiać w gruncie, szklarni oraz w tunelach foliowych.
Do uprawy w gruncie powinniśmy wybrać miejsce osłonięte i dobrze nasłonecznione.
Należy pamiętać, że pomidor jest wrażliwy nawet na najmniejsze przymrozki i ginie już przy 0°C.
Optymalna temperatura wzrostu wynosi 18-25°C. Natomiast przy zbyt wysokich temperaturach (powyżej 30°C) nie wytwarza się czerwony barwnik, likopen.
Pomidor najlepiej udaje się na glebach przepuszczalnych, ciepłych i zasobnych w próchnicę. Dostatecznie bogata w składniki pokarmowe i łatwo nagrzewająca się gleba to klucz do osiągnięcia dorodnych roślin i obfitych plonów. Pomidor nie jest wrażliwy na zakwaszenie gleby. Pomidory należą do warzyw o dużym zapotrzebowaniu na składniki pokarmowe, zwłaszcza w okresie silnego rozwoju wegetatywnego i jednoczesnego zawiązywania owoców (lipiec-sierpień). Jeśli przed rozpoczęciem uprawy pomidorów nie zastosowaliśmy nawozów pochodzenia organicznego (np. obornik lub kompost) to warto sięgnąć po gotowe nawozy. Liczba nasion: 250-270 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,2-0,3 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada III-1 dekada IV
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 70-80x40-60 cm