



Papryka Ożarowska
Należy do średnio wczesnej odmiany, przeznaczonej do uprawy w tunelach foliowych, a w sprzyjających warunkach również w polu.
Roślina jest bujna, dlatego trzeba ją przycinać i palikować.
Owoce papryki mają blokowy kształt, posiadają od 2 do 6 komór oraz ciemnoczerwoną skórkę o pofalowanej powierzchni.
Pojedynczy owoc osiąga masę ok. 120g, a grubość miąższu wynosi od 8 do 9 mm.
Nasiona wysiewamy w drugiej połowie marca do skrzynek, a do gruntu na miejsce stałe przesadzać w drugiej połowie maja w rozstawie 40-50 x 40-50 cm.
Do uprawy najlepsza będzie gleba żyzna, próchnicza, dobrze nagrzewająca się oraz wilgotna.
Wyróżnia się zdrowotnością oraz dobrym wiązaniem owoców w warunkach słabego oświetlenia i obniżonej temperatury.
Plon handlowy w uprawie tunelowej 7-8 kg/m2.
Odmiana polecana do uprawy towarowej.