Drukuj

Miedź

Jest składnikiem wielu ważnych enzymów występujących w roślinach oraz zwiększa odporność roślin na choroby grzybowe i bakteryjne. W przypadku zbóż może to być bardzo istotny czynnik decydujący o jakości i wielkości plonu. Szczególnie wrażliwe na niedobór miedzi są: zboża, warzywa (marchew, cebula, buraki), drzewa i krzewy owocowe, ziemniaki, lucerna.

Niedobór miedzi

To m.in. bielenie młodych listków, chloroza starszych liści, przywiędły wygląd roślin, brak jędrności pędów. Niedobór miedzi u zbóż objawia się białą plamistością, bieleniem i skręcaniem się liści, bieleniem kłosów i zasychaniem końców źdźbeł. Rośliny mają zwiędły wygląd i dużą skłonność do wylegania. Mają także słabe rozgałęziania rośliny, pogrubienie i pociemnienie korzeni.

Nadmiar miedzi

Rzadko występuje w naturze. Młode liście ciemnieją, mogą być zniekształcone. Wystąpić mogą nekrotyczne plamki.