Oferta


Lista produktów


Wyszukiwanie rozszerzone

Rzetelna firma

Drukuj

Cynk

Jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego rozwoju i plonowania wszystkich roślin, a w wielu przypadkach może być czynnikiem decydującym o jakości i wielkości plonu. Cynk wpływa na procesy wzrostu i rozwoju roślin, umożliwia przemiany węglowodanów oraz jest niezbędny w syntezie wielu witamin. Optymalne zaopatrzenie roślin w cynk wpływa korzystnie na zawartość białka i cukrów. Szczególnie wrażliwe na niedobór cynku są: drzewka owocowe, rośliny strączkowe i motylkowe, zboża, ziemniaki, chmiel, warzywa (pomidory, fasola).

Niedobór cynku

Rośliny reagują na niedobór cynku karłowatością i chlorozą liści. Najmłodsze liście są drobne, kruche i mają zdeformowane brzegi. U kukurydzy niedobory występują w postaci rozległych białych pasków po obu stronach liści. Rośliny motylkowe są niskie i chorobliwe, a na liściach pojawiają się żółte i brunatne plamy.

Nadmiar cynku

Powoduje niedobór żelaza.