Oferta


Lista produktów


Wyszukiwanie rozszerzone

Rzetelna firma

Pomidor gruntowy

Gatunek: POMIDOR GRUNTOWY

Pomidor ? Lycopersicon esculentum Mill.
Rodzina:Psiankowate-Solanaceae
Pochodzi z Ameryki Południowej z Peru albo z Ameryki Środkowej z Meksyku gdzie był rośliną uprawianą przez Indian. Do Europy został przywieziony w XVI w., ale dopiero pod koniec XVIII w. pomidor był traktowany jako warzywo.Owocem pomidora jest soczysta dwu- lub wielokomorowa jagoda o kształcie kulistym, mniej lub bardziej spłaszczona, wydłużona. Barwa jest u większości uprawianych odmian czerwona ale może być także malinowa, różowa, żółta albo biała w zależności od rodzaju i ilości barwników znajdujących się w skórce i miąższu owoców (czerwonego likopenu, żółtego karotenu). Komory owoców są wypełnione galaretowatą substancją,w której znajdują się nasiona.
Owoce pomidorów stanowią bogate źródło witaminy C, A i witamin z grupy B oraz kwasów organicznych (kwasu cytrynowego j jabłkowego). Cukry występują w pomidorach w postaci glukozy i fruktozy. Zawartość tych ważnych fizjologicznie substancji odżywczych jest cechą odmianową ale zmienia się również pod wpływem warunków klimatycznych i glebowych, miejsca uprawy i pory roku, stopnia dojrzałości.
Wymagania:pomidor jest rośliną klimatu ciepłego,jest bardzo wrażliwy na nagłe i silne zmiany temperatury.Pomidory nie mają dużych wymagań glebowych, mogą być uprawiane na każdej glebie odpowiednio zasobnej w składniki pokarmowe, niezbyt ciężkiej, nie podmokłej i łatwo nagrzewającej się. Pomidory to rośliny o długim okresie wegetacji i wysokich wymaganiach w stosunku do temperatury i światła dlatego uprawia się je wyłącznie z rozsady.Owoce powinny być zbierane często, z roślin uprawianych w gruncie owoce zbiera się co 3-5 dni.Zbiór w uprawie polowej należy zakończyć przed pierwszymi przymrozkami.




Wyniki 16 - 25 z 25

Pomidor Gruntowy Ola Polka

Odmiana karłowa, sztywnołodygowa, bardzo wczesna. Rośliny samokończące, niezbyt silnie rosnące, o liściach typu ziemniaczanego. Owoce drobne (30-50 g), kuliste, żółte, bardzo smaczne. Przeznaczone do spożycia i konserwowania w całości.

Pomidor Gruntowy Ondraszek

Odmiana wiotkołodygowa, wczesna,przeznaczona do bezpośredniego spożycia i dla przetwórstwa. Owoce intensywnie czerwone, o masie ok. 100 g, lekko spłaszczone, bardzo kształtne, gładkie lub prawie gładkie, twarde, bez piętki

Pomidor Gruntowy Poranek

Odmiana wczesna, wiotkołodygowa, dobrze znosząca niskie temperatury. Owoce kuliste, lekko spłaszczone o masie około 60-80 g, dobrze wybarwione, bez piętki, odporne na pękanie. Może być uprawiana z siewu wprost do gruntu.

Pomidor Gruntowy Płomień

Odmiana, średnio wczesna, polecana do uprawy w gruncie oraz w tunelach foliowych, wymaga palikowania. Rośliny o silnym wzroście, odporne na wirusa mozaiki tytoniu. Owoce duże (120-150 g), kuliste, wyrównane w wielkości i kształcie, intensywnie czerwone, b

Pomidor Gruntowy Rumba Ożarowska

Jedna z najlepszych odmian dla przetwórstwa. Owoce zawierają najwięcej witaminy C ze wszystkich znanych odmian pomidora gruntowego. Są średniej wielkości (masa ok. 90 g), bardzo kształtne, lekko spłaszczone, dobrze odrywające się od rośliny.

Pomidor Gruntowy Sabała

Odmiana sztywnołodygowa, średnio wczesna, doskonała dla przetwórstwa i do bezpośredniego spożycia. Rośliny o zwartej, krępej budowie i ciemnozielonej barwie liści. Owoce dość duże, kuliste, kształtne, gładkie, bardzo twarde (około 100 g).

Pomidor Gruntowy Szach

Odmiana bardzo wczesna, wiotkołodygowa, o liściach typu ziemniaczanego. Owoce intensywnie czerwone o masie ok. 100 g lekko spłaszczone, bardzo kształtne, gładkie i twarde. Miąższ krwistoczerwony, jednolity, bez wyraźnego rdzenia.

Pomidor Gruntowy Talon

Odmiana wyhodowana z przeznaczeniem dla przetwórstwa - na przecier i soki oraz na domowe przetwory, bardzo smaczna. Owoce intensywnie czerwone, o masie ok. 150g, lekko spłaszczone, o lekko żebrowanej powierzchni, bardzo twarde.

Pomidor Gruntowy Ułan

Odmiana wiotkołodygowa, samokończąca, średnio wczesna, przydatna do przetwórstwa i bezpośredniego spożycia. Owoce o masie 100-150 g, kuliste, lekko spłaszczone, gładkie, bardzo twarde, intensywnie czerwone. Miąższ purpurowo-czerwony jednolity bardzo smacz

Pomidor Gruntowy Złoty Ożarowski

Odmiana o ciągłym wzroście i pięknych pomarańczowych owocach. Owoce duże i bardzo duże (średnia masa około 120 g), gładkie, bez piętki, dosyć twarde, mięsiste, okrągłe lub lekko wydłużone, bardzo smaczne.


Wyniki 16 - 25 z 25