Oferta


Lista produktów


Wyszukiwanie rozszerzone

Rzetelna firma

Ogórek gruntowy

Gatunek: OGÓREK GRUNTOWY

Ogórek ? Cucumis sativus L.
Rodzina:Dyniowate-Cucurbitaceae
Pochodzi z Indii, gdzie na południowych stokach Himalajów występuje jako roślina dzika. W uprawie był znany już w starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie. W Polsce uprawa ogórka rozpowszechniła się w XVI wieku.
Ogórek jest rośliną obcopylną. Zapylania dokonują owady przeważnie pszczoły.
Owocem jest rzekoma jagoda, powstała z mięsistych ścian zalążni zrośniętej z dnem kwiatowym.
Owoce ogórka można spożywać w bardzo różnych fazach ich wzrostu i rozwoju, na surowo, w postaci różnych przetworów, a także gotowane. Są bardzo soczyste, zawierają dużo wody, bo do 96%. Cenione są przede wszystkim ze względu na wysokie wartości smakowe oraz zawartości soli mineralnych i witamin. Zawierają potas, sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarkę, krzem, chlor.
Wymagania:odznacza się najwyższymi wymaganiami klimatycznymi. Wymaga do prawidłowego wzrostu wysokiej temperatury powietrza oraz nagrzanej gleby. Kiełkowanie nasion następuje dopiero przy temperaturze gleby 15-18 C. Optymalna temperatura wzrostu rośliny wynosi 20-25 C. Ogórek jest rośliną wrażliwą na zimne wiatry. Wymaga światła intensywnego, raczej rozproszonego. Ma bardzo wysokie wymagania wodne i glebowe. Lubi gleby strukturalne piaszczysto-gliniaste i gliniaste o wysokiej zawartości substancji organicznych o odczynie zbliżonym do obojętnego. Ogórki gruntowe uprawia się z siewu wprost do gruntu.Zbiór ogórków przeprowadza się w miarę dorastania kilkakrotnie w ciągu sezonu.




Wyniki 31 - 31 z 31

Ogórek Tytus F1

Odmiana średniowczesna, bardzo plenna do codziennego zbioru.Owoce zielone, krótkie ze średnią ilością brodawek Doskonały surowiec na korniszony i krótki ogórek konserwowy.


Wyniki 31 - 31 z 31