Marchew
Gatunek: MARCHEW
Marchew ? Daucus carota L.
Rodzina:Baldaszkowate-Apiaceae
W stanie dzikim rośnie w Europie i Azji. Uprawiana była już w czasach starożytnych w Azji ? typ azjatycki o liściach omszonych i korzeniach różowych lub fioletowych, a od XIII wieku w Europie. W Holandii wyhodowano marchew o zabarwieniu pomarańczowym, która wyparła z uprawy marchew fioletową.Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany (4-10%, m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (8-22 mg, prowitamina A ?- i ?-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg), B6, C (6-10 mg), E, H, K, PP (0,05 mg) oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny.
Najcenniejszym składnikiem marchwi jest karoten (prowitamina A), który w żadnym innym warzywie nie występuje w tak dużej ilości. Ponadto marchew zawiera dużo cukrów, przy czym większość z nich to cukry złożone.Wartość energetyczna 100 g marchwi wynosi ok. 33-35 kcal.
Wymagania:marchew jest rośliną klimatu umiarkowanego. Najwartościowsze korzenie wyrastają w temperaturze 15-21 C. Roślina jest wrażliwa na suszę w okresie najintensywniejszego wzrostu, czyli w ciągu ostatnich dwóch miesięcy wegetacji. Udaje się na każdej glebie niezbyt ciężkiej i kwaśnej.Najodpowiedniejsze są gleby piaszczysto ? gliniaste zasobne w substancje organiczne. Warzywo sieje się do gruntu na miejsce stałe ponieważ nie znosi ono przesadzania.
Marchew ? Daucus carota L.
Rodzina:Baldaszkowate-Apiaceae
W stanie dzikim rośnie w Europie i Azji. Uprawiana była już w czasach starożytnych w Azji ? typ azjatycki o liściach omszonych i korzeniach różowych lub fioletowych, a od XIII wieku w Europie. W Holandii wyhodowano marchew o zabarwieniu pomarańczowym, która wyparła z uprawy marchew fioletową.Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany (4-10%, m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (8-22 mg, prowitamina A ?- i ?-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg), B6, C (6-10 mg), E, H, K, PP (0,05 mg) oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny.
Najcenniejszym składnikiem marchwi jest karoten (prowitamina A), który w żadnym innym warzywie nie występuje w tak dużej ilości. Ponadto marchew zawiera dużo cukrów, przy czym większość z nich to cukry złożone.Wartość energetyczna 100 g marchwi wynosi ok. 33-35 kcal.
Wymagania:marchew jest rośliną klimatu umiarkowanego. Najwartościowsze korzenie wyrastają w temperaturze 15-21 C. Roślina jest wrażliwa na suszę w okresie najintensywniejszego wzrostu, czyli w ciągu ostatnich dwóch miesięcy wegetacji. Udaje się na każdej glebie niezbyt ciężkiej i kwaśnej.Najodpowiedniejsze są gleby piaszczysto ? gliniaste zasobne w substancje organiczne. Warzywo sieje się do gruntu na miejsce stałe ponieważ nie znosi ono przesadzania.
- «« Start
- « Poprzednia
- 1
- 2
- Następna »
- Koniec »»
Wyniki 16 - 16 z 16
|
- «« Start
- « Poprzednia
- 1
- 2
- Następna »
- Koniec »»