|
|
Odmiana o niezbyt dużych, płaskich cebulach koloru żółtego. Bardzo smaczna o typowym ?cebulowym? smaku i dużej zawartości cukrów. Polecana do grillowania w całości bez obierania np. do szaszłyków, do gotowania w całości (zapiekanki, gulasze) oraz do maryn
|
|
|
|
|
|
Średnio wczesna odmiana o pięknej karminowo-czerwonej barwie łuski. Tworzy duże kulisto-romboidalne cebule, o twardym, soczystym, fioletowo-białym, łagodnym w smaku miąższu. Równocześnie załamuje szczypior i nie ma tendencji do tworzenia cebul bączastych.
|
|
|
|
|
|
Odmiana plenna, trwała w przygotowaniu. Zalecana szczególnie do uprawy w rejonach o krótszym okresie wegetacji. Jest mniej wrażliwa na mniej sprzyjające warunki klimatyczne ora glebowe. Można z niej uzyskać znacznie większy plon niż z innych odmian. Cebul
|
|
|
|
|
|
Roślina wieloletnia, mrozoodporna, pozostawająca na jednym miejscu przez 4-5 lat. Zgrubienia białe przechodzące w zielony, soczysty i delikatny szczypior, który w pierwszym roku uprawy otrzymujemy latem, zaś w latach następnych już od wczesnej wiosny. Odm
|
|
|
|
|
|
Roślina trwała, mrozoodporna, pozostająca na jednym miejscu przez 5 lat. Zgrubienia białe przechodzące stopniowo w zielone, rurkowate liście. Formą użytkową jest delikatny, soczysty szczypior, który w pierwszym roku uprawy otrzymujemy latem, zaś w latach
|
|
|
|
|
|
Roślina trwała. Użytkuje się szczypior. Wysiew w kwietniu do inspektu lub na rozsadniku. Wysadzanie rozsady do gruntu w czerwcu. Można siać wprost do gruntu od wiosny do połowy lipca w rzędzie co 30 cm, następnie przerwać co 20 cm.
|
|
|
|
|
|
Roślina trwała, mrozoodporna, pozostająca na jednym miejscu przez 5 lat. Zgrubienia o czerwono-fioletowej barwie przechodzące stopniowo w zielone, rurkowate liście. Formą użytkową jest delikatny, soczysty szczypior, który w pierwszym roku uprawy otrzymuje
|
|
|
|
|
|
Szczypior sałatkowy o delikatnej konsystencji i łagodnym, soczystym smaku. Polecany do spożywania na świeżo (do sałatek, kanapek, zapiekanek, grillowania, jako ozdoba dań). Rośliny wieloletnie o długiej, białej części cebulowej i niebiesko-zielonym szczyp
|
|
|
|
|
|
Odmiana późna, bardzo plenna, o dużej zawartości suchej masy i wit. C. Tworzy cebule wyrównane w wielkości i kształcie, o mocnej, bardzo dobrze przylegającej łusce. Doskonale przechowuje się do wiosny. Odmiana polecana na dymkę.
|
|
|
|
|
|
Odmiana średnio wczesna, o pięknej białej łusce i słodkim, niezbyt ostrym smaku. Bardzo dobrze adaptuje się do różnych warunków uprawowych,przy czym wykazuje wyższą od przeciętnej trwałość podczas przechowywyania.Tworzy duże (7-10 cm średnicy), kuliste, a
|
|
|
|
|
|
Atrakcyjna odmiana średnio późna. Cebule kształtu kulistego, wyrównanej wielkości. Łuski okrywające barwy żółtej, dobrze przylegające. Miąższ biało-kremowy, bardzo smaczny. Charakteryzuje się dobrą strukturą plonu - duży udział stanowią cebule o średnicy
|
|
|
|
|
|
Niewielkie cebule budową przypominają czosnek. Mieszańcowa odmiana o łagodnym smaku i żółto-brązowej, dobrze przylegającej łusce. Średnio późna, bardzo plenna, zawierająca bardzo dużo suchej masy. Polecana do bezpośredniego spożycia - doskonała przyprawa
|
|
|
|
|
|
Niewielkie cebule budową przypominające czosnek. Polecana zarówno na szczypior, na zbiór pęczkowy jak i do długiego przechowywania. Doskonała przyprawa w kuchni, nadająca potrawom specyficzny, delikatny smak.Plon z 1ha 10-20t.
|
|
|
|
|
|
Odmiana późna, tworząca duże, kuliste cebule, pokryte żółtą, dobrze przylegającą, twardą łuską. Łuski bardzo mięsiste, barwy biało-zielonej, łagodne w smaku. Bardzo dobrze przechowuje się przez okres zimy. Odmiana bardzo plenna (powyżej 40 t/ha). Polecana
|
|
|
|
|
|
Odmiana późna o czerwonej łusce. Cebule duże (90-100 g), lekko spłaszczone do kulistych. Miąższ fioletowo-biały, twardy, soczysty, łagodny. Przeznaczona do bezpośredniego spożycia i do przechowywania. Wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C i łagodnym
|
|
|
|