Oferta


Lista produktów


Wyszukiwanie rozszerzone

Rzetelna firma

E-mail
mieszanka-GrzybkiMietelnik - Kochia

Mięta



Mięta
Odmiana: Mięta

Mięta pieprzowa-Mentha piperita L.
Rodzina:Wargowe-Lamiaceae
Roślina wieloletnia. Do Polski mieta została przywieziona z Anglii.Surowcem przyprawowym jest ziele mięty i liści.Odznacza się silnym mentolowym zapachem,piekącym a zarazem chłodzącym smakiem.Miętę dodaje się do zup,salatek,potraw mięsnych i warzywnych,olejku mentolowego używa się również w przemyśle cukierniczym,kosmetycznym i spirytusowym.Zioło to jest składnikiem wielu mieszanek i preparatów ziołowych,wykazuje działanie żółcipedne,przeciwbólowe,antyseptyczne,bakteriobójcze.Wymagania:mieta jest rosliną klimatu umiarkowanego,podczas ostrych zim może wymarzać.Zalecane jest stanowisko słoneczne,osłonięte od wiatru.Mięta ma duże wymagania glebowe,najlepiej udaje się na glebach żyznych o dużej zawartości próchnicy,przepuszczalnych.Zioło to uprawia się z rozsady. Ziele i liscie zbiera się na poczatku kwitnienaia.


Liczba nasion: 14200-14300 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,5 kg/1ha
Termin wysiewu: 1-2 dekada III
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 20x40 cm
Wegetacja: 120-150 dni
Termin zbioru: 2-3 dekada VII
Gramatura: 0.2 g
Producent: PNOS OŻARÓW
Zapytaj o produkt