Oferta


Lista produktów


Wyszukiwanie rozszerzone
E-mail
Aktualności arrow Kania
KanarKaptan zawiesinowy 20 WP 7,5g

Kania



Kania

Instrukcja do założenia uprawy grzybów ? Kania?

Najlepszym porą założenia hodowli jest okres od marca do końca października. Podłoże można przechowywać w chłodnym miejscu (+2 stopnia do +8 stopni) przez 4 tygodnie. Otrzymujecie Państwo substrat grzybów Kania, przerośnięty tkanką grzybni podobną do nici pajęczych w kolorze biało-żółtym.

Założenie uprawy w ogrodzie
1. Nalezy wykopać w ogrodzie w półcieniu lub w cieniu (np. pod krzewem lub drzewem) mały dołek , tak aby całe podloże się tam zmieściło. . Wskazówka: grzyby Kania rosną szczególnie dobrze na ocienionym trawniku, ponieważ w naturalnym środowisku rosną one zawsze na obrzeżach lasów w trawie!
2. Proszę usunąć opakowanie z folii, położyć podłoże w dołku i przykryć ok. 3-centymertową warstwą (dobrej) ziemi. Idealna byłaby ziemia kompostowa, może być także torf. Zaleca się ziemię próchniczą w pobliżu krzewów i drzew,

Pielęgnacja w czasie wzrostu grzybni
W czasie, gdy grzybnia rozrasta się w ziemi, wymagana pielęgnacja ogranicza się do krótkiego spryskiwania ziemi przykrywajacej podłoże, ale tylko wtedy, gdy przez dłuższy czas (co najmniej 1 tydzień) nie pada. Zaleca się ochraniać podłoże przed zbyt dużą ilością wilgoci, aczkolwiek nie jest to konieczne.
Grzyb Kania rośnie ? podobnie jak w środowisku naturalnym ? tylko w czasie od lipca do października, tzn. jeśli założycie Państwo uprawę wiosną, proszę cierpilwie poczekać, ponieważ może się zdarzyć, że pierwsze grzyby pojawią się dopiero w roku następnym! Ważne: podczas zbiorów proszę uważać na to, czy rzeczywiście zbieracie Państwo grzyb Kania (Macrolepiota procera)!

Grzyb ?Kania? należy do największych występujących u nas grzybów, średnica jego kapelusza może osiągnąć 30cm. Do gotowania używa się jedynie kapeluszy, korzeń jest często zdrewniały, nawet u młodych grzybów.
Grzyby te szybko nasiąkają wodą i tracą przy tym swój aromat, z tego względu należy je w miarę możliwości czyścić tylko papierowym ręcznikiem. Młode grzyby można przechowywać w lodówce w stanie surowym do 3 dni. Świeże, surowe grzyby Kania można doskonale zamrażać. Grzyby należy oczyścić, pokroić w drobne kawałki i zamrozić bez blanszowania. Zamrożone można przechowywać przez 6-8 miesięcy. Także gotowe dania z grzybów można zamrażać. W celu rozmrożenia należy grzyby podgrzewać, podobnie jak warzywa.

Uwaga: nie spożywać surowych grzybów ?Kania?.

 

Producent:
Zapytaj o produkt